Trg Stara Hercegovina

Beograd 2013
Projekat Domus tima za rešenje Skvera kod kafane Stara Hercegovina je dobio III nagradu na konkursu za idejno urbanističko - arhitektonsko rešenje tri skvera u beogradskoj opštini Stari grad.
uredjenje-trga-hercegovina
Investitor
Gradska opština Stari Grad
Program
Trg - park
Mesto
Beograd
Projekat
2013
Izvođenje
Površina
Investicija
Usluga
Projekat za konkurs

Pešački tokovi postavljeni su u logičnim pravcima kretanja korisnika, u pravcima uličnih trotoara i najkraćih puteva. Uvode se jednosmerne integrisane ulice sa suženim profilom po obodu skvera, i ukida se kolski saobraćaj u delu između Knez Miletine i Carigradske ulice.

Skver ovom intervencijom prelazi u tipološki povoljniji javni prostor sa direktnim oslanjanjem jedne svoje strane na obodni niz objekata. Kombinacija parkovskog prostora i trga omogućava dvojaku upotrebu i postiže dobar odnos ozelenjenog i popločanog, zatvorenog i otvorenog, zasenčenog i osunčanog, aktivnog i mirnog.

Slobodni prostor trga, sa sistemom privremenog mobilijara (montažne tezge, panoi) predviđen je za održavanje povremenih izložbi na otvorenom, prostor tematske pijace, performansa ili kao bašta kafea.


h-p h-o2 stara-hercegovina-featured

Autori nagrađenog projekta su Olgica i Đorđe Mijić, dok su saradnici na projektu bili Kosta Mijić, Renato Lakatoš, Vlada Janjatović, Marijana Bogovac.

Više o konkursu i ostalim nagrađenim radovima možete videti na Super Prostor-u.


Srodni projekti