Od poslovnog objekta do atrijumske vile

Sombor 2017
Nekadašnji stambeno-poslovni objekat, nakon rekonstrukcije i adaptacije, potpuno menja svoj karakter i prilagođava se savremenim tokovima i potrebama investitora.
vila-fasada
Investitor
Privatni investitor
Program
Atrijumska vila
Mesto
Sombor
Projekat
2017
Izvođenje
Površina
815 m2
Investicija
Usluga
Projekat

Namera je bila da se postojeći objekat, njegov konstruktivni sklop zadrži u što većoj meri, a ipak postigne utisak „novog“ objekta.

Za razliku od ostalih kuća u susedstvu, vila je orijentisana ka svom unutrašnjem dvorištu-atrijumu. Korišćenjem velikih prozorskih otvora, formiranjem različito orijentisanih terasa i širokim otvaranjem prizemlja ostvaruje se transparentniji i direktniji kontakt unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora kuće.

U objektu su jasno uočljive celine: u prizemlju wellnes zona, sa prostorom za rekreaciju i zatvorenim bazenom u stražnjem delu objekta. Sa druge strane,prateći potrebe investitora, u prizemlju je formirana celina koju čini trpezarija sa kuhinjom za boravak većeg broja gostiju. Na spratu vile su stambene prostorije sa celinom koja je intimnijeg karaktera u odnosu na preostali deo prostora.

U oblikovnom smislu, uočljiva je razlika između svedene, masivne ulične fasade, sa velikim „ekranom“ kao akcentom i dvorišne fasade, razuđene i transprarentne, sa velikim brojem otvora. Primenjeni savremeni materijali kao što su cementne kompozitne ploče, staklo, aluminijum i drvo spona su između ulične i dvorišne fasade.presek3
presek2
presek1

Pre i posle – Fasada


pre-posle-fasada

Pre i posle – Prizemlje


pre-posle-prizemlje

Pre i posle – Sprat


pre-posle-sprat

Srodni projekti