Skver – park na Dorćolu

Beograd 2013
Konkursni projekat za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje skvera u beogradskoj opštini Stari grad kod OŠ Mihailo Petrović Alas.
Skver-Beograd-web-naslovna
Investitor
Gradska opština Stari Grad
Program
Skver - park
Mesto
Beograd
Projekat
2013
Izvođenje
Površina
Investicija
Usluga
Projekat za konkurs

Pjaceta umesto proširenog trotoara

Skver kod osnovne škole Mika Alas svojevrstan je urbani džep, definisan dvema ulicama i dvema sporednim fasadama i ogradama susednih objekata. Postojeći tehnički objekat Telekoma se integriše u prostor skvera koji je time proširen i formirana pjaceta umesto pukog proširenog trotoara. Osim redizajna fasade objekta uz njega je dograđen mali kafe, kao i dodatni sadržaj.

Uzdignutim lejama, sa niskim rastinjem u liniji drvoreda, pjaceta je fizički i vizuelno odvojena od kolskog saobraćaja i od užurbanosti prolaznika. Miran ambijent, prijatnih razmera, okružen zelenilom, sa kafeom u sredini, funkcionalno je podeljen na tri celine.


Skver-Beograd-urbani-dizajn-web

Prostorne celine

Prostor za boravak mladih, iz obližnjih škola i ostalih je drvena struktura koja se stepenasto spušta duž ulice Kralja Petra i formira nekoliko celina – grupa za sedenje, ležanje, stajanje i druženje.

Dečije igralište odvojeno je sa sve četiri strane od trotoara zelenilom i klupama za roditelje. Opremljeno je interaktivnim elementima za igru na gumenoj podlozi, a nije isključeno ni pentranje po drvenoj strukturi.

Krovna bašta iznad kafea je najmirniji prostor na pjaceti, pogodan za čitanje, doručak na pauzi, za mlađe i starije.


Skver-Beograd-urbani-dizajn-web-2 Skver-Beograd-urbani-dizajn-presek-web-2

Autori projekta su Olgica i Đorđe Mijić, dok su saradnici na projektu bili Kosta Mijić, Renato Lakatoš, Vlada Janjatović, Marijana Bogovac.

Više o konkursu i nagrađenim radovima možete videti na Super Prostor-u.


Srodni projekti